Gammeldagen 2019

Gammeldagen 2019

 

För sextonde året bjöd SPF alltid vid skolan till “gammeldag” på hembygdsområdet i Åsele.

 I år var det 28 förväntansfulla barn från årskurs 2 som deltog. Indelades i fyra grupper inbjöds växelvis till olika äventyr. Det ska även noteras att eleverna hade utrustats med i gammeldags kläder.

I Sörnoretgårdens kök fick barnen se hur genom tålmodigt arbete vid smörkärnans grädde blev till smör. Troligen var det med en lika förtrollande känsla som de smakade av det nykärnade smöret på ett kex. 

I ett annat av gårdens rum som är fattig och berättelse om liftarens liv och mödor. Barnen fick själva prova på att gå till metalltråd för färdiga och krok för att använda som hängare.

I en annan del av området fanns på äldre manér inredda skolsalen. Där fick barnen möta en på gammeldags vis uppklädd “lärarinna”. Hennes främsta egenskap visade sig vara att hon förutom en tidsenlig lektion, även fick barnen att sitta tysta och stilla hela lektionen.

Som sista punkt för dagar fick barn lära sig hur man gjorde snälla hyss i gamla’tin. Som gamla hartsa fönster.

Dagen avslutades ute i det fria och i soligt väder där det sjöngs och lektes ringlekar.

Alla tyckte dagar var lärorik, kul och spännande. Det är svårt att säga vem som hade roligast, pensionärerna eller ungdomarna. Vi i SPF-Klippan känner oss stolta över att få lära känna så fina ungdomar